Stinus Lindgreen til awardshow: Vi bør bruge flere penge på forskning 

Den kliniske forskning blev torsdag hyldet med prisuddeling ved et arrangement i Life Science-huset, hvor der i år var en psykiatrisk særpris.  

Det tog ikke sundhedsordfører hos Radikale Venstre, Stinus Lindgreen, mange minutter at takke ja til forespørgslen om at ville afholde årets åbningstale ved kåringen af kliniske forsøg. For han brænder for forskningen. 

Sådan sagde han torsdag eftermiddag, da årets bedste kliniske forsøg og afprøvninger blev kåret ved et awardshow i Life Science-huset. 

“Selvom jeg har forladt forskningsverdenen – i hvert fald for en stund, så er der stadig en kobling til mit daglige arbejde på Christiansborg. For det første er der selvfølgelig pengene. Vi kommer ikke uden om, at forskning koster penge. I Danmark er vi så heldige, at vi har flere store fonde, der bruger summer på at finansiere forskning. Det skal vi være glade for,” sagde han og tilføjede: 

“Men det stiller også krav til os politikere. Det er vores ansvar at sikre tilstrækkelige midler til de forskningsområder, der ikke nødvendigvis har fondenes interesse. Hvor de private midler er vokset, følger de offentlige forskningsmidler ikke med, fordi man holder fast i et uambitiøst mål om ikke at bruge mere end 1 pct. af BNP på forskning. Det er ikke nok, hvis vi skal holde vores position. Vi bør hæve det til 1,5 pct. af BNP de kommende år,” sagde han og takkede alle de forskende: 

“Uanset hvem der vindere, vil jeg gerne sige en stor tak og tillykke til alle de nominerede. Jeres arbejde er vigtigt og kommer til at gøre en forskel.” 

Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif, kaldte de forskende for hverdagens helte. 

“I er alle vindere, for I bidrager med viden og er med til at udvikle det sundhedsvæsen, vi alle skal gøre brug af i mange år.” 

Netop i år var der særligt fokus på psykiatrien, hvilket direktør i Danske Patienter, Morten Freil, takkede for: 

“Vi er glade for, at psykiatrien er i fokus denne gang. Hele forskningen og de kliniske forsøg er enorm vigtig at få udviklet inden for psykiatrien i fremtiden,” sagde han. 

Efterfølgende blev Merete Nordentoft fra Dansk Psykiatrisk Selskab spurgt af moderator og TV-læge Peter Qvortrup Geisling, om industrien er mindre interesseret i psykiatri end andre specialer: 

“Inden for psykiatrien har vi været kede af, at så mange firmaer har forladt området. Jeg ved ikke, om det har været for svært eller for omkostningstungt. Vi ved, at der er en række virksomme psykofarmaka, og vi håber det kan lade sig gøre at udvikle nye stoffer, der er mere effektive med færre bivirkninger,” sagde hun og tilføjede:  

“Der er nu fra politisk side givet 100 mio kroner til forskning i psykiatrien, og det er vi meget glade for. Men skal man lave kliniske forsøg, så rækker det ikke så langt,” sagde hun. 

“Vi kan i Danmark – selvom vi  er et lille land – lave store kliniske forsøg, der er verdens største. Det er der en lang række eksempler på, og det er fordi, vi har så velorganiseret et sundhedsvæsen, og fordi vi har interesserede private fonde,” sagde Merete Nordentoft. 

I alt var 77 forskningsprojekter blevet indstillet fordelt på 5 kategorier. 

Det er Danske Patienter, Dansk Selskab for Fysioterapi, Dansk Sygepleje Selskab (DASYS), Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Lægeforeningen, Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Medicoindustrien, Fagforeningen Pharmadanmark og Trial Nation, der med Dagens Medicin som mediepartner står bag overrækkelsen.