Brystkræft, traumer, svækkede hjerter og forstoppede børnemaver – årets fire vindere af Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger er blevet hædret for banebrydende og patientnær forskning.
Hvordan sikrer man, at traumepatienter får den bedst mulige behandling? Kan støtte fra ligesindede få flere hjertepatienter gennem rehabilitering? Og hvad skal der til for at hjælpe børn med svær forstoppelse, når medicin ikke virker? Svarene findes blandt vinderne af Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger.
Fire projekter er blevet hædret af en bred partnerkreds, der er gået sammen om at anerkende klinisk forskning, der gør en reel forskel for patienter og sundhedsvæsen. Se alle de nominerede for 2025 her.
Årets nyhed: Signe Øbo Larsen, Region Midtjylland

Om forskningen
For første gang dokumenterer et studie markant effekt af lavvolumen transanal irrigation hos børn med svær forstoppelse og afføringsinkontinens, hvor afføringsmidler ikke virker. 75 % af børnene oplevede symptomlindring. Studiet, som er gennemført af en medicinstuderende, har potentiale til at ændre klinisk praksis i Danmark og føre til et gennembrud i behandlingen af en hårdt ramt patientgruppe.
Dommerbegrundelse
Forskningen har potentiale til at skabe banebrydende forandring i behandlingen af børn med svær forstoppelse, som ikke har haft gavn af traditionel medicinsk behandling. Resultaterne har været så overbevisende, at man er i gang med at opdatere behandlingsvejledningerne i hele Danmark.
Signe Øbo Larsen har fundet frem til en behandling, som både er hurtigtvirkende og let at indpasse i børns dagligdag. Det skaber øget tryghed og bedre trivsel for børnene, og det er dermed et projekt med mærkbar og varig effekt for en udsat patientgruppe.
Årets patientfokus: Forskergruppen bag projekt HjertensGlad

Om forskningen
Kan erfarne patienter hjælpe andre patienter med at komme i gang med genoptræning? Svaret fra HjertensGlad er ja. Et randomiseret studie viser, at støtte fra såkaldte peer-mentorer øger deltagelsen i hjerterehabilitering markant – især hos ældre og sårbare. Projektet er udviklet i tæt samarbejde med patienter og viser en effektiv vej til at mindske social ulighed i sundhed.
Dommerbegrundelse
Projekt Hjertensglad har formået at engagere en sårbar patientgruppe, som ellers kan være svær at motivere til at deltage i hjerterehabilitering. Gennem et stærkt patient-til-patient-element inddrager projektet erfarne patienter som støtte og sparring for nye deltagere.
Resultaterne viser markant højere deltagelse i rehabilitering, og projektet har i særlig grad udmærket sig ved at integrere patienter som ligeværdige forskningspartnere i alle faser – fra udvikling og gennemførsel til evaluering og formidling.
I alt har 40 patienter deltaget aktivt i et rådgivende panel, og flere har været medforfattere på artikler og oplæg. Projektet er et fremragende eksempel på meningsfuld patientinddragelse.
Årets virksomhedsinitierede forsøg: Mammae-teamet, OUH

Om forskningen
Et internationalt fase 3-forsøg for kvinder med HR-positiv, HER2-negativ, fremskreden brystkræft, der afprøver en ny forsøgsmedicin op imod standardbehandling. Studiet, der bl.a. gennemføres på OUH, kan forbedre behandlingsmulighederne for tusindvis af brystkræftpatienter verden over.
Dommerbegrundelse
Mammae-teamet har leveret en imponerende indsats i forbindelse med rekruttering af deltagere til et klinisk forsøg. Holdet nåede deres rekrutteringsmål på blot fire måneder – en stor bedrift i klinisk forskning. Den hurtige og effektive rekruttering skyldes et stærkt og tillidsfuldt samarbejde mellem sponsor og forsøgssted, hvor alle parter har ydet en ekstraordinær indsats for at sikre fremdrift og kvalitet i projektet.
Projektet er et tydeligt bevis på, hvad der kan lade sig gøre, når samarbejdet fungerer optimalt.
Årets forskerinitierede forsøg: TRAUMOX2

Om forskningen
Et internationalt studie ledet af Jacob Steinmetz og Tobias Arleth har undersøgt, om traumepatienter klarer sig bedre med høj eller lav ilttilførsel i den akutte fase. Resultatet viser ingen forskel – hvilket udfordrer en udbredt antagelse og kan føre til både mere skånsom behandling og bedre ressourceudnyttelse i akutberedskabet.
Dommerbegrundelse
TRAUMOX2 er et internationalt samarbejde mellem Danmark, Holland og Schweiz, der har gennemført et stort randomiseret kontrolleret studie (RCT) blandt en særligt udfordrende patientgruppe – traumepatienter. Forsøget inkluderede patienter allerede i den præhospitale fase og blev gennemført i tæt samarbejde mellem flere centre og faggrupper.
Den velfungerende koordinering på tværs har været afgørende for projektets succes. Resultaterne kan få stor betydning for den fremtidige iltbehandling af traumepatienter og tegner til at sætte nye standarder i akutmedicinsk behandling.